ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Μετόχι)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τα τελευταία χρόνια πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ,και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια  ιδρύθηκε ένας νέος οικισμός στους πρόποδες του όρους Αραχναίου, από κατοίκους που μετακινήθηκαν από το ‘’Χέλι’’,και αρχικά  είχε πάρει το όνομα ‘’ΜΕΤΟΧΙ’’. Ολόκληρη η περιοχή του σημερινού Αγίου Δημητρίου ήταν περιουσία του Μοναστηριού του Αγίου Δημητρίου (Καρακαλά) , η οποία αφού πρώτα απαλλοτριώθηκε από το κράτος ,στη συνέχεια δόθηκε σε ακτήμονες για να καλλιεργηθεί . Με πολύ κόπο ,προσωπική εργασία , και δίχως μηχανικά μέσα οι κάτοικοι άρχισαν να εκχερσώνουν το κλήρο τους ,και σιγά  σιγά από τα ρουμάνια άρχισαν να ξεφυτρώνουν εύφορα χωράφια . Για αρκετά χρόνια εργάστηκαν πολύ σκληρά με τις οικογένειες τους και κατάφεραν ολόκληρη τη περιοχή να τη μετατρέψουν  σε μια απέραντη καλλιεργήσιμη έκταση . Μεσολάβησε ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος  όπου η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε  για να ξεκινήσει εντονότερα  μετά το 1945 . Ο ελαιώνας και μια ειδική ποικιλία βερικοκιάς που κυριάρχησε στη περιοχή για πολλές δεκαετίες απέφερε σημαντικό εισόδημα  στους κατοίκους. Επακόλουθο αυτών των δραστηριοτήτων ήταν η ταχεία ανάπτυξη του οικισμού . Πολύ γρήγορα άρχισαν να κτίζονται διώροφα σπίτια  σε όλη την έκταση του οικισμού  που είχε δημιουργηθεί βάσει σχεδίου . Δημιουργήθηκαν επιχειρήσεις  , άνοιξαν καταστήματα  , οι καλλιέργειες αναπτύσσονταν ραγδαία , και οι γεωργικές εκτάσεις μετατράπηκαν σε αρδευτικές με τη διάνοιξη γεωτρήσεων . Όλη η περιοχή πήρε άλλη όψη ,ενώ ο οικισμός μεγάλωσε  , εξωραΐστηκε και έγινε πλέον ανεξάρτητη κοινότητα με την ονομασία ‘’ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ΄΄  .

Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος είναι ένα χωριό που αποτελεί  το μεγαλύτερο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ασκληπιείου , και στη τελευταία απογραφή του 2001 καταγράφηκαν 925 κάτοικοι  μαζί με τον οικισμό της Γκάτζιας .Είναι ημιορεινό  ,και έχει γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα . Αναπτύσσεται  κατά μήκος της επαρχιακής οδού Ναυπλίου – Λυγουριού  και απέχει 10 λεπτά περίπου από τη πρωτεύουσα του Νομού , το Ναύπλιο .

Η πρωτοβάθμια  περίθαλψη  είναι  πολύ ικανοποιητική με τη δημιουργία υπερσύγχρονου Αγροτικού Ιατρείου , και την ύπαρξη Φαρμακείου . Η Αθλητική υποδομή περιλαμβάνει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου  που είναι και έδρα της ποδοσφαιρικής μας ομάδας ‘’Α.Ο. ΠΑΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ‘’ με σταθερά καλή πορεία τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες κατηγορίες του Νομού  , ένα  μίνι γήπεδο 5χ5 , καθώς και γήπεδα Μπάσκετ στους αυλειους χώρους των σχολείων . Πολιούχος Άγιος είναι ο Άγιος Νικόλαος  και κοντά στον ομώνυμο ναό , βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού , το Δημοτικό Σχολείο , και το κοινοτικό κατάστημα .

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους , αλλά ειδικά τα καλοκαίρια  το χωριό γίνεται πόλος έλξης για πολλούς ανθρώπους , πού διαλέγουν το καλό φαί και τη διασκέδαση , με τη περίφημη ΄΄γκιόσα ΄΄ να είναι το σήμα κατατεθέν του τόπου .

Τέλος υπάρχει ο οικισμός της Γκάτζιας 5 χλμ. Βόρεια του Αγίου Δημητρίου,  με τη καλύτερη ίσως  θέα κατοικημένης περιοχής προς τον Αργολικό κάμπο  και το  Ναύπλιο .